Protejează-te de coronavirus și alte amenințări în călătoria cu avionul - UnionClaim

Metode de a-ți proteja sănătatea atunci când zbori cu avionul. Prevenția este cheia!

Coronavirus este mai mult decât o problemă la nivel mondial. Este o amenințare la sănătatea noastră a tuturor oamenilor.

Problema este atât de serioasă încât nu doar că are impact la nivel economic, ci deja a dus la constrângeri sociale și administrativ-terioriale: prin anularea unor evenimente deosebit de importante sau organizarea lor fără public.

Nici gripa porcină, nici cea aviară, nimic până acum nu a determinat luarea unor decizii atât de drastice, dar atât de importante pentru protejarea populației.

VIDEO CE ESTE CORONAVIRUS

Din acest motiv, ne-am simțit reponsabili să reacționăm și noi, să contribuim cu ceea ce putem la schimbarea și responsabilizarea cetățenilor vizavi de riscurile pe care le implică coronavirus.

Multe din sfaturile pe care le-am adunat în acest articol le cunoști deja, dar sigur nu te-ai gândit la toate, poate unora ne-au ieșit din reflex și oricum nimănui nu-i strică să și le reamintească.

A avea grijă de tine și de sănătatea ta nu este o rușine, este o dovadă clară de responsabilitate.

1. Spală-te sau igienizează-ți mâinile cât mai des

Probabil că este cel mai des întâlnit sfat, de când eram copii. Pentru că este și cel mai important. Cu mâinile noastre facem tot, de la atingerea obiectelor strâine, la a mânca sau a ne spăla.

Atingând cu mâinile tot timpul atâtea obiecte din jurul nostru, salutând alte persoane, practic ne expunem mâinile constant multor riscuri.

Din acest motiv mâinile au nevoie de protecție pe măsură: spalat, igienizat și hidratat, mai ales într-o astfel de perioadă.

igienizarea-corespunzatoarea-a-mainilor-pentru-protectia-de-bacterii-si-virusi

2. Nu consuma lichide sau mâncare în mers

Un sfat foarte important și mai puțin transmise, este să eviți să mănânci sau să consumi produse în mers.

Deși nu întotdeauna avem timp de alocat pentru masă și mâncăm ce apucăm pe fugă, acum chiar nu este momentul.

Nu mânca și nu consuma băuturi în mers, în transportul public sau în mașina personală, pentru că nu te poți spăla pe mâini corespunzător, oricând cineva în jurul tău poate strănuta sau tuși și așa mai departe.

Dacă nu poți rezista până acasă, așează-te la un restaurant sau fast-food, spală-te bine înainte pe mâini și pe față.

3. Folosește șervețelele umede sau sanitizer-ul ori de câte ori ai nevoie

În această perioadă, aceste două produse ar trebui să fie cei mai buni prieteni. Ambele ne ajută să curățăm și să igienizăm totul în jurul nostru.

Nu încurajăm transformarea într-o obsesie compulsivă.

Dar să fim mai atenți cu lucrurile pe care le atingem și care sunt în imediata noastră apropiere ar trebui s-o facem pentru protecția personală ți nu pentru că ne impune cineva.

Șervelele umede sunt foarte bune pentru a curăța suportul de tip tavă agățat de scaunul din fața ta, mânerele scaunului și altele.

De asemenea, sunt extrem de utile atunci când mergi la baie.

Sapun-sanitizer-pentru-maini

4. Înfoliază-ți bagajul de cală

Deși implică un mic extracost, infolierea bagajului te ajută la protejarea personală.

Bagajele de cală adesea nu sunt gestionate corespunzător și oricum sunt relizate din diferite tipuri de material ce pot reține bacterii sau microbi.

Este un proces de scurtă durată, disponibil pe aproape toate aeroporturile din lume.

Folosește-l!

Infolierea-bagajului-de-mana

5. Tușește sau strănută întotdaeuna într-un șervețel sau într-o batistă

Foarte important. Întodeauna, să tușești sau/și să stranuți într-o batistă sau șervețel. Preferabil șervețel pe care să-l arunci cât mai repede într-un coș de gunoi cu capac.

Pe de altă parte, batista poate reține prea multe bacterii/microbi pe care-i porți după tine. Cu toate acestea, și o batistă este mai bună decât nimic.

Nu trebuie să-i expui și pe ceilalți, fie și doar unei simple răceli, iar în această perioadă orice semn de răceală poate induce panică în jur.

Acopera-nasul-si-gura-atunci-cand-stranuti

6. Nu te baza pe companiile aeriene că v-or igieniza avionul

Folosește-te de lucrurile pe care le-ai luat cu tine și fă o mică curățenie în locul în care urmează să petreci ceva timp. Vezi recomandările noastre pentru travel kit.

Nu te baza pe companiile aeriene că vor face curățenie în avion. Legislația aferentă este precară și având în vedere problemele lor financiare din prezent, sigur e ultima lor grijă https://time.com/4978498/airline-drinking-water-bacteria/.

Nu doar noi ne-am gândit la această problemă, iar alții ne-au și luat-o înainte. Am găsit un articol scris foarte bine, în detaliu despre cum să-ți cureți scaunul din avion, în limba engleză.

7. Nu băga mâna în gură sau în nas sub nicio formă

Un sfat aparent copilaresc, dar la fel de important ca toate celelalte. Principapelele căi de acces pentru microbi și bacterii în corpul uman sunt nasul și gura.

Nu degeaba ne spuneau părinții/bunicii de mici „scoate mâna din gură”. Mâinile pot fi purtătoare de multe bacterii, așa că nu le ajuta sa ajungă în corpul tău.

8. Cooperează cu autoritățile

Trebuie să înțelegi și să te aștepti, la situații expeceționale dacă călătorești în perioada martie-aprilie 2020.  Poți fi evaluat(ă), sau izolat(ă) pentru carantină.

Nu este nimic personal, este o masură de protecție pentru tine și pentru ceilalți.

De asemenea, foarte imporant, trebuie să luăm atitudine dacă cineva lângă noi nu se simte bine https://www.cnbc.com/2020/02/12/how-to-avoid-catching-coronavirus-on-an-airplane.html. Aici nu mai este vorba de viața privată a fiecăruia, aici este vorba de responsabiltate față de sănătatea publică a fiecăruia dintre noi.

Ascultă și respectă cu maximă seriozitate sfaturile și recomandările MAE pentru coronvirus si nu numai.

Dacă oricum făceai toate aceste lucruri sau marea majoritate dintre ele, trebuie să înțelegi că este foarte important și cum le faci și cât ești de consecvent(ă).

Nu uita de sfaturile autorităților românești

Tanar-colaboreaza-cu-atoritatile

Nu este un exercițiu, nu este o glumă, este vorba de sănătatea ta și a celor dragi ție. Pentru că dacă ajungi să te îmbolnăvești, îi pui la risc și pe toți cei din jurul tău, familie, colegi, prieteni și vecini.

Aplică sfaturile noastre, ține legătura cu medicul de familie atunci când călătorești și nu numai.

Nu uita, nu ezita să apelezi la autorități atunci când este cazul.

„Cetățenii români pot solicita asistență consulară misiunii diplomatice a României din statul de destinație, iar în cazul în care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, pot apela telefonul de permanență al acesteia.

Lista misiunilor diplomatice și a oficiilor consulare ale României în străinătate este disponibilă aici – http://www.mae.ro/romanian-missions (Mai multe pe site-ul Ministerului de Afacerilor Externe).

Mama-si-copil-colaboreaza-cu-autoritatile
Batrani-colaboreaza-cu-atoritatile

Mituri greșite

  1. Spirtul este eficient pentru decontamina obiectele posibil contaminate cu Corona Virus (Covid19);
  2. Nu orice săpun este ultil în igienizarea măinilor;
  3. Virusul Covid19 nu rezistă în părul de animal;
  4. Nu se transmite prin apa băută sau folosită la spălarea vaselor.

Link-uri utile:

  1. Ghidul pentru igiena și salubritate în aviatie – https://www.who.int/water_sanitation_health/hygiene/ships/guide_hygiene_sanitation_aviation_3_edition.pdf
  2. Sfaturile (MAE) pentru călători – http://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori
  3. Ministerul Sănătății – http://www.ms.ro/
  4. Direcția de Sănătate Publică – http://www.dspb.ro/

Lasa un comentariu

Adresa ta de mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *